Categories
Drept penal Proiecte şi propuneri legislative Ştiri

Proiectul de aplicare a Codului de procedură penală, retrimis la comisie

download (4)Plenul Camerei Deputaţilor a hotărât să retrimită la Comisia juridică pentru o săptămână proiectul pentru punerea în aplicare a Legii 135/2010 privind Codul de procedură penală, iar în aceste condiţii preşedintele acestui for, Valeriu Zgonea, a afirmat că va convoca sesiune extraordinară.
După ce au dezbătut circa jumătate din articolele proiectului de lege şi nu au căzut de acord asupra uneia dintre prevederi şi după circa 15 minute de pauză de consultări, liderul grupului parlamentar al PSD, Marian Neacşu, a cerut retrimiterea la comisie a proiectului de act normativ.
“Daţi care termen vreţi dvs, însă foarte scurt, că eu oricum convoc sesiune extraordinară. (…) Este normal (n.r.- ca proiectul să fie retrimis la comisie) dacă votăm altfel, votăm cum aţi votat la Cameră, avem articolul acesta ca la Senat, e o întreagă carcaleală. Nu mai contează, mulţumesc grupului PNL pentru această viziune social-democrată şi europeană, este foarte bine că am votat aşa. …Ceilalţi colegi sunt în opoziţie, noi suntem la guvernare”, a afirmat preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, iar plenul a votat pentru ca proiectul de lege să se întoarcă la Comisia juridică pentru o săptămână.
Proiectul de lege pentru punerea în aplicare a Codului de procedură penală conţine 4 titluri, fiind prevăzute reguli procedurale pentru rezolvarea situaţiilor tranzitorii. De asemenea, este stabilit la nivel de principiu aplicarea imediată a legii procesuale noi tuturor proceselor şi procedurilor penale aflate în curs de desfăşurare la data intrării în vigoare a noului Cod de procedură penală.
Întregul pachet de reformă în materie penală trebuie să intre în vigoare la data de 1 februarie 2014, iar miercuri este ultima şedinţă de plen a Camerei Deputaţilor din actuala sesiune parlamentară.