România riscă să piardă medicii, asistenţii şi pacienţii


spital1Potrivit unui comunicat al Federaţiei “Solidaritatea Sanitară” din România (FSSR), odată cu intrarea în vigoare în luna octombrie a acestui an a Directivei Uniunii Europene 24/2011, România riscă să piardă nu doar medicii şi asistenţii, ci şi pacienţii.

“În condiţiile în care directiva obligă statul român să le ramburseze bani de tratament procesul va capătă o amploare nemaiîntâlnită, lipsind nenumărate spitale de potenţiali pacienţi şi golind visteria Casei Naţionale de Asigurări Sociale de Sănătate. Acesta riscă să fie efectul Directivei U.E. nr. 24/2011 care va fi aplicabilă din octombrie anul acesta, dacă România nu reuşeşte să aplice un plan coerent de reformă pe zona sistemului de finanţare a sănătăţii şi pe cea a calităţii serviciilor medicale.”, se arată în comunicat.

De asemenea, comunicatul mai menţionează că medicii care pleacă pentru salarii mai mari, asistenţii care părăsesc ţara pentru condiţii de lucru mai bune şi pacienţii care vor pleca pentru un tratament mai bun în alte ţări, deoarece tratamentul va fi plătit de statul român.