Proiectul privind reorganizarea ANAF, în primă lectură în şedinţa de Guvern


imagesPremierul Victor Ponta a anunţat că proiectul vizând reorganizarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) va fi discutat, miercuri, în primă lectură, în cadrul şedinţei de Guvern, urmând ca săptămâna viitoare să fie adoptat.
“Vreau să fie în primă lectură şi public, pentru ca săptămâna viitoare să îl adoptăm, în aşa fel încât toate semnele astea bune de investiţii, de creştere economică să se simtă şi din încasările bugetare, că altfel vine rectificarea şi nu avem de unde să dăm pentru poliţişti, pentru profesori, pentru medici, pentru drumuri. Deci dacă nu se simte şi în buget, degeaba avem creştere economică şi investiţii că înseamnă că avem o problemă la partea de strâns taxe şi impozite, nu doar pentru că nu avem bani de cheltuit, dar mai ales pentru că distorsionăm piaţa”, a afirmat primul-ministru, în debutul şedinţei de Guvern.
El a declarat că principalul pericol este reprezentat de evaziunea fiscală, în condiţiile în care exemplul unui agent comercial necinstit poate fi urmat şi de o companie onestă.
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală se va reorganiza ca urmare a fuziunii prin absorbţie şi preluarea activităţii Gărzii Financiare şi a Autorităţii Naţionale a Vămilor, conform proiectului de OUG privind unele măsuri pentru îmbunătăţirea activităţii structurilor de administrare fiscală publicat la începutul lunii iunie pe site-ul Ministerului Finanţelor.
Garda Financiară şi Autoritatea Naţională a Vămilor se reorganizează ca structuri fără personalitate juridică în cadrul ANAF, iar preluarea personalului în cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală sau în structurile subordonate, după caz, se va face în limita numărului de posturi aprobat, în condiţiile legii.
Conform proiectului de act normativ, în cadrul ANAF se înfiinţează Direcţia Generală Antifraudă Fiscală, structură fără personalitate juridică, cu atribuţii de combatere a actelor şi faptelor de fraudă şi evaziune fiscală.