Categories
Proiecte şi propuneri legislative Ştiri

Legea referendumului, adoptată cu pragul de 30%

legea_referendumului_a_fost_votata_noul_prag__30
Legea referendumului a fost adoptată de Camera Deputaţilor, care este for decizional, în varianta cu 30% cvorum de participare. Acest lucru înseamnă că este suficient ca unul din trei alegători să voteze “DA” pentru ca un referendum să fie validat.

PDL, UDMR şi PPDD vor ataca la Curtea Constituţională proiectul de lege privind reducerea pragului de prezenţă la referendum, a anunţat, miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor, liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader.

Toader a arătat că, dacă această lege de reducere a pragului de prezenţă la referendum va fi pusă în aplicare, orice primar din România va putea fi schimbat de 25% dintre cetăţenii de acolo şi acest lucru se poate întâmpla şi preşedinţilor consiliilor judeţene, ceea ce nu este normal. “Noi, împreună cu UDMR şi PPDD, vom ataca legea la Curtea Constituţională”, a spus Toader.

Deputatul UDMR Marton Arpad a declarat că, în urma adoptării acestei legi, toate deciziile importante pentru întreaga societate vor fi luate cu 25% din populaţie. “Revizuirea Constituţiei nu cred că este bine să fie făcută cu 25% dintre cetăţeni, nu cred că un primar trebuie să poată fi demis cu 25% şi nu cred că modificarea limitelor administrativ-teritoriale trebuie să fie făcută cu 25%. Nu cred că în toate situaţiile unui stat de drept deciziile se pot lua cu 25%”, a spus Marton arpad.

Deputaţii au adoptat legea cu 221 de voturi “pentru”, 73 de voturi “împotrivă” şi 2 abţineri.

Iniţiativa legislativă, semnată de Valeriu Zgonea, Florin Iordache, Eugen Nicolicea şi Bogdan Ciucă, modifică Legea referendumului în sensul reducerii pragului de prezenţă la acest tip de scrutin de la 50% la 30%, dar şi introducerea condiţiei unui vot de 25% din alegători pentru validarea rezultatelor.