O mai bună protejare a victimelor hărţuirii şi violenţei


w560xh316_Proiectul_privind_violenta_in_familie,_adoptat._Ce_drepturi_au_victimele_si_cum_pot_fi_sanctionati_agresorii_
Victimele hărţuirii şi violenţei domestice, majoritatea femei, vor putea fi protejate de acum înainte în orice ţară membră a Uniunii Europene s-ar afla, potrivit unei legi adoptate de Parlamentul European /PE/.

În practică, noua lege este destinată mai ales femeilor, în condiţiile în care, potrivit statisticilor, o femeie din cinci a fost victima unei violenţe fizice cel puţin o dată în viaţă, adesea în cadrul propriei familii.

‘P”rotecţia va călători şi ea cu cetăţenii”, a salutat comisarul european pentru justiţie, Viviane Reding, care vede în noua lege “un exemplu concret al capacităţii UE de a extinde drepturile victimelor în întreaga Europă”.

Dacă acestea îşi părăsesc ţara şi doresc să fie protejate, procedura pe care trebuie să o îndeplinească pe lângă autorităţi va fi simplificată prin eliminarea “tuturor formalităţilor intermediare care există la ora actuală”, potrivit PE. Ele vor putea prezenta în acest sens “un certificat standardizat şi multilingv, conţinând toate informaţiile esenţiale”.

Aceste norme de drept civil se vor aplica începând cu 11 ianuarie 2015 şi vor întări protecţia echivalentă în dreptul penal care există deja la nivelul Uniunii Europene.

,