Legislaţia privind insolvenţa ar trebui modificată


fara baniPotrivit preşedintelui executiv al Asociaţiei Române a Băncilor, Florin Dănescu, este necesară urgentarea modificării şi completării legislaţiei privind insolvenţa persoanelor juridice, limitând şi sancţionând excesele, astfel, băncile ar fi mai deschise spre creditare. Acesta a explicat că impactul crizei asupra rezultatelor financiare şi intrarea în insolvenţă a unui număr important de companii menţine încă o atitudine prudentă în ceea ce priveşte creditarea. Numai în primul trimestru numărul firmelor intrate sub incidenţa legii insolvenţei se ridică la 4.500.
Preşedintele executiv al ARB a declarat că obiectivele comunităţii bancare urmăresc să asigure creditorilor o viziune mai transparentă în privinţa gestionării procedurii de către judiciar şi protecţia intereselor creditorilor majoritari şi chiar garantaţi.
Florin Dănescu a declarat că costurile generate de provizioanele pentru împrumuturile nerambursate sunt mai mult decât relevante. Soldul creditelor aflate în categoria pierdere se cifrează la aproximativ 11,5 miliarde de euro, acestea fiind provizionate integral. La nivelul întregii economii, suma vehiculată a fi prinsă în labirintul insolvenţei este de aproximativ 25 miliarde de euro, rata de recuperare fiind simbolică, iar cele mai multe dosare eşuează în faliment. De asemenea, a spus că trebuie avută în vedere sancţionarea drastică a încălcării disciplinei în onorarea cambiilor, biletelor la ordin şi a cecurilor emise de debitori.