Aprobarea proiectului de 70 mln. euro pentru modernizarea ANAF


descărcareBanca Mondială a aprobat proiectul de 70 milioane euro pentru modernizarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, având ca scop creşterea eficienţei în colectarea impozitelor şi a contribuţiilor sociale, a disciplinei fiscale şi reducerea birocraţiei.
Modernizarea administraţiei fiscale este o componentă importantă a programului Guvernului pentru reforma economică. În ciuda eforturilor recente de ajustare fiscală, situaţia externă din Europa şi creşterea economică slabă din România vor continua să reprezinte riscuri la adresa stabilităţii macroeconomice, se precizează într-un comunicat al Băncii Mondiale.
Conform Băncii Mondiale, progresele înregistrate în perioada de boom economic 2004-2007 cu privire la ameliorarea performanţei veniturilor au fost modeste, raportul venituri-PIB urcând de la 27,2% la 29%. În timpul recesiunii, pierderile înregistrate în privinţa veniturilor publice au fost severe, raportul taxe-PIB revenind la 27,2% în 2010. Indicele de eficienţă fiscală al României este printre cele mai reduse din UE, la 54% pentru TVA, respectiv 61% pentru contribuţiile sociale.
Investiţiile în instituţii guvernamentale cheie sunt o precondiţie importantă pentru ca România să-şi continue convergenţa la UE, precizează instituţia.
Guvernul a convenit cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială ca ANAF să fie reorganizată, activitatea celor 221 de administraţii financiare urmând să fie concentrată în 8 direcţii regionale şi 47 de birouri locale.
Bulgaria a aplicat un program de restructurare a administraţiei financiare finanţat de Banca Mondială. Programul implementat în Bulgaria a durat aproximativ 5 ani şi a vizat printre altele simplificarea structurii administraţiei fiscale prin reducerea numărului filialelor la cinci unităţi regionale, având ca efect creşterea gradului de colectare a impozitelor şi taxelor cu 5-6% din PIB.