Constatarea amiabilă a accidentului rutier, o sabie cu două tăișuri


amiabilSigur că în epoca vitezei în care trăim a avea o mașină nu mai este un lux, este o necesitate. Avantajele sunt multiple, dar având în vedere traficul de pe șoselele românești, uneori șofatul poate fi privit ca sport extrem! Este aproape inevitabil să nu pățești ceva în trafic: fie rămâi blocat cu orele, pentru că nu mai merg semafoarele în intersecție, fie o bandă este blocată, pentru că se asfaltează, deși afară toarnă cu găleata, fie un șofer grăbit uită de pedala de frână și te tamponează! În special în orașele mari în care traficul nu prea îți permite să calci accelerația, tamponările sunt frecvente.

Până la 1 iulie 2009 când a fost introdusă posibilitatea de a constata amiabil producerea unui accident, indiferent de tipul accidentului rutier, părțile apelau la poliție care întocmea un proces-verbal. Desigur că era o procedură birocratică, acesta fiind motivul pentru care legiuitorul a dorit simplificarea.

Domnul Nae muncise pe brânci ca să își cumpere mașina pe care o conducea. Era tare utilă, pentru că îl ajuta să se deplaseze mai ușor la clienții săi, economisind timp în acest fel. Avea propria afacere și mașina devenise un al doilea birou. Mergea cu precauție, neavând mania vitezei, considerând că paza bună trece primejdia rea. Până într-o zi când un tânăr șofer a trecut pe galben în intersecția în care tocmai intrase domnul Nae și l-a lovit.

Năucit de ceea ce se petrecuse domnul Nae și-a pus mâinile în cap când s-a gândit că bijuteria lui de mașină fusese lovită! Tânărul șofer grăbit i-a propus domnului Nae să încheie un proces-verbal de constatare amiabilă a accidentului ca să nu mai implice organele de poliție. I-a dat și asigurarea lui RCA și i-a spus că este mult mai simplu așa și nu va dura mult până își va repara mașina.

Domnul Nae om cu frica lui Dumnezeu l-a crezut pe tânărul șofer și a fost de acord să nu mai cheme poliția fiind convins că în felul acesta va fi mult mai ușor să obțină actele necesare pentru a-și repara mașina avariată. Totul părea simplu, însă necunoscând avantajele și dezavantajele acestei constatări amiabile, domnul Nae s-a trezit într-o mare încurcătură din care nu știa cum să iasă.

Societatea de asigurări unde avea RCA-ul șoferul vinovat de producerea accidentului, după ce a întocmit dosarul de daune, fără nicio justificare a considerat că în realitate nu s-a produs niciun accident și că domnul Nae este un șmecher care vrea să profite să își repare mașina pe seama lor. Disperat de ceea ce i se întâmpla și derutat, a venit să mă întrebe cum e cu constatarea amiabilă.

Ce este constatarea amiabilă și când se poate încheia?

Formularul cu constatarea amiabilă a fost introdus prin Ordinul 21/2008 având aplicarea de la 1 iulie 2009. Această prevedere legală a fost modificată ulterior de Ordinul 17/2012 prin care a fost introdus un alt model al formularului de constatare amiabilă în caz de accident rutier. Rețineți că utilizarea constatării amiabile nu este o obligație, este o opțiune și reprezintă o alternativă la constatarea clasică a unui accident care presupune implicarea organelor de poliție care întocmesc procesul-verbal și cu acesta se obține autorizația de reparație. Sunt cazuri în care șoferii nu ajung la o înțelegere, situație în care vor apela la organele de poliție.

Astfel, în cazul unui accident rutier petrecut pe teritoriul României de pe urma căruia au rezultat doar pagube materiale, conducătorii auto implicați pot utiliza formularul de constatare amiabilă de accident fără a mai fi necesară implicarea organelor de poliție. Formularul poate fi utilizat indiferent de locul producerii accidentului, pe drumuri publice, pe drumuri care nu sunt deschise circulației, în incinte sau în alte locuri. Dacă unul dintre autovehiculele implicate în accident este parcat sau staționat, formularul poate fi completat de proprietarul sau utilizatorul acestuia.

Rețineți că pentru a putea utiliza acest formular de constatare amiabilă trebuiesc întrunite două condiții în mod cumulativ: accidentul produs pe teritoriul României să fi implicat maxim două autoturisme și să fi fost ușor, adică soldat cu daune materiale minore.

Cum se completează formularul constatare amiabilă ?

Acesta este tipărit și distribuit de societățile de asigurări autorizate să încheie polițe de asigurare. Este interzis ca pe formular sau pe coperta acestuia să apară sigla sau denumirea asigurătorului. Formularul conține două pagini autocopiative, ambele pagini având aceeași forță juridică. Prin completarea lui nu se stabilește care dintre cei doi conducători auto este responsabil de producerea accidentului.

Scopul completării este acela de a aduna date legate de împrejurările în care a avut loc accidentul. Astfel, trebuiesc completate date legate de : data și locul producerii accidentului, datele de identificare ale celor doi șoferi, respectiv ale proprietarilor autovehiculelor dacă sunt persoane diferite de șoferi, datele vehiculelor implicate și ale societăților unde au fiecare RCA-ul, circumstanțele producerii accidentului.

Șoferii implicați completează și semnează un singur formular. Proprietarul autovehiculului care se consideră îndreptățit să solicite despăgubiri în baza asigurării RCA va merge la societatea de asigurări care a eliberat RCA-ul celuilalt vehicul implicat în accident. Sunt cazuri în care vehiculul care  a produs accidentul are CASCO, caz în care se va utiliza același formular de constatare amiabilă.

Ambii șoferi implicați în accident au obligația de a-și anunța asigurătorii despre producerea acelui accident.

Care este procedura la societatea de asigurare?

Societatea de asigurare primește formularul de constatare amiabilă și RCA-ul urmând să deschidă dosarul de daune. Societatea de asigurare nu are voie să oblige părțile să meargă la poliție pentru constatarea respectivului accident. După constatarea daunelor, tot societatea de asigurări eliberează și documentul de introducere în reparație al mașinii. Mașina va fi dusă la service unde se va face devizul cu cheltuielile necesare pentru reparație. Dacă societatea de asigurări acceptă acel deviz și plătește service-ul, repară mașina. Societatea de asigurare are dreptul să facă propriile investigații cu privire la accident dacă are suspiciuni că ceva nu este în regulă.

Aparent simplă și fără bătăi de cap, procedura constatării amiabile pare o soluție foarte bună ca să scăpați cu efort și costuri minime în cazul unui accident rutier ușor. Dar ce se întâmplă când pățiți ca domnul Nae și constatați că această procedură a devenit dușmanul vostru?

Ce a făcut domnul Nae?

I-am explicat că formularul de constatare amiabilă este o sabie cu două tăișuri. Societățile de asigurare au dreptul să decidă prin propriile investigații cu privire la accident. Această prevedere legală le oferă pâinea și cuțitul existând o ruletă a șanselor ca dosarul de daune să îți fie respins. Am constatat că dacă te prezinți cu procesul-verbal de la poliție nu pățești ca domnul Nae, acel proces verbal reprezentând o garanție pentru societatea de asigurare că accidentul a avut loc.

Societățile de asigurare știu că mulți șoferi apelează la constatarea amiabilă pentru a nu apela la poliție care automat le-ar aplica puncte de penalizare și/sau amendă. Aparent scapi ieftin și crezi că RCA-ul te va salva. De fapt, ajungi la mâna asigurătorului care nu are niciun interes să scoată bani din buzunar să îți achite reparația mașinii!

Însă am văzut în practică tot mai dese cazurile în care această constatare amiabilă i-a încurcat pe oameni, care au ajuns să dea în judecată societatea de asigurări. Așa a făcut și domnul Nae, i-a acționat în instanța pe cei de la societatea de asigurări, a dovedit cu martori și o expertiză auto că mașina i-a fost avariată într-un accident auto și nu este vinovat cu nimic. Învinsă, societatea de asigurări i-a plătit reparația mașinii domnului Nae, despăgubiri pentru faptul că a fost lipsit de folosința mașinii sale și cheltuielile de judecată.

După experiența prin care  a trecut, domnul Nae  a decis că dacă vreodată va mai fi implicat într-un accident rutier ușor, va apela la poliție. Nu va mai lăsa societatea de asigurare să decidă pentru el. Perseverența și certitudinea că are dreptate l-au făcut pe domnul Nae să meargă până în pânzele albe și să câștige în instanță împotriva societății de asigurări. Dar câți care au fost în situația eroului nostru nu au renunțat la lupta cu societatea de asigurări și și-au reparat singuri mașina?

 “Asumă-ți riscul! Viața întreagă este un risc. Cel ce merge mai departe este, în general, cele care e dispus să facă și să îndrăznească.” (Dale Carnegie).