Categories
Proiecte şi propuneri legislative Ştiri

Deputaţii aflaţi în conflict vor avea indemnizaţia tăiată cu 10% pe zi

images
Deputaţii şi senatorii aflaţi în conflict de interese vor fi sancţionaţi cu tăierea a 10% din indemnizaţie pe o perioadă de maximum trei luni, în baza unei decizii a Biroului Permanent al Camerei din care fac parte, potrivit modificării aduse la Statutul aleşilor de parlamentarii din Comisiile juridice ale Camerei Deputaţilor şi Senatului şi din Comisia specială de Statut.

“Cele trei comisii reunite – Comisia juridică de la Senat, Comisia juridică de la Cameră şi Comisia specială pentru Statut – au luat în discuţie punerea în limitele constituţionale a Statutului. Ultima decizie a Curţii Constituţionale spune că nu poţi sancţiona un parlamentar cu interzicerea prezenţei la lucrările parlamentare pentru că este un mandat dat de popor şi nimeni nu poate să-l interzică sau să-l restrângă. Pe cale de  consecinţă, s-a prevăzut conform amendamentelor propuse de către colegi şi aprobate în şedinţa comisiilor în unanimitate ca sancţiunea pentru conflictul de interese să fie, practic, o sancţiune pecuniară, constând într-o reducere a indemnizaţiei cu 10% pe fiecare zi pentru care el primeşte această sancţiune. Va putea participa la plen, va putea lua parte la toate lucrările la care participă un parlamentar, va putea vota, dar nu va mai  primi acea sumă de bani pentru zilele respective. Vorbim de drepturile băneşti pe care le primeşte un parlamentar pentru ziua respectivă. Nu vorbim de drepturile băneşti pe care le primeşte pentru întreţinerea biroului parlamentar. Sunt lucruri diferite. Vorbim de indemnizaţia pe care o primeşte parlamentarul în ziua respectivă pentru activitatea depusă în ziua respectivă”, a declarat preşedintele Comisiei juridice a Camerei, Bogdan Ciucă.

Curtea Constituţională a României (CCR) a decis în 3 aprilie, admiţând în parte obiecţia PDL, că Parlamentul trebuie să abroge dispoziţiile care stabilesc sancţiunea disciplinară a interzicerii participării deputaţilor sau senatorilor la lucrările Camerelor din care fac parte.