Îngrijorări referitor la noul proiect al Legii Viei şi Vinului


8861768Potrivit reprezentanţilor Federaţiei Viticultorii, noul proiect al Legii Viei şi Vinului elaborat de Ministerul Agriculturii conţine o serie de prevederi care ar putea pune în pericol existenţa micilor producători de vin.
Îngrijorarea a apărut ca urmare a eliminării denumirii vinului de masă din lege, în locul acestuia fiind introdusă denumirea de vinuri fără denumire de origine controlată (DOC) şi fără indicaţie geografică (IG) soi. La fel, în proiectul legislativ se stipulează că pentru producerea acestor vinuri este nevoie de obţinerea unei licenţe contra cost de la Ministerul Agriculturii, care nu face altceva decât să ridice costurile de producţie ale micilor producători.
Însă directorul Inspecţiei de Stat pentru Controlul Tehnic al Vinului, din cadrul Ministerului Agriculturii, Cornel Dicu, a explicat că nu este vorba de nicio eliminare din lege a vinurilor de masă. Acestea vor avea o denumire generică însă abia în normele metodologice de aplicare se va stabili împreună cu cei din piaţă dacă se va introduce şi soiul vinului. În acest caz trebuie stabilită trasabilitatea şi vor avea nevoie de o certificare însă nu este vorba de nicio licenţă.