Categories
Cooperare şi relaţii cu alte state Dreptul proprietăţii Ştiri

Legea retrocedării, completată de specialiştii de la CEDO

CEDOLa 10 aprilie, birourile permanente ale Parlamentului vor stabili data la care Guvernul îşi va asuma răspunderea pe noua lege a retrocedării proprietăţilor confiscate de regimul comunist.

Premierul a anunţat că Guvernul a încheiat discuţiile cu specialiştii Curţii Europene a Drepturilor Omului asupra proiectului de lege privind despăgubirile pentru imobile naţionalizate şi va decide începerea procedurilor pentru angajarea răspunderii în Parlament.

Potrivit proiectului de lege de restituire a proprietăţilor propus de Guvernul Ponta, se va înfiinţa un Fond naţional al terenurilor agricole şi al altor imobile, administrat de Agenţia Domeniilor Statului, care îi va despăgubi pe foştii proprietari ai căror cereri nu pot fi retrocedate în natură.

Foştii proprietari ai caselor naţionalizate care nu pot fi despăgubiţi în natură vor primi puncte în valoare nominală de un leu, raportat la valoarea casei, cu care vor putea achiziţiona prin licitaţie terenuri din fondul naţional sau le vor preschimba în bani, dar după 2017, în limita a 14% pe an din suma punctelor.