Schimbări care vizează toți șoferii!


politie

Potrivit proiectului de lege supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne şoferii care vor conduce sub influenţa băuturilor alcoolice, cei care nu vor acorda prioritate pietonilor angajaţi în traversare sau nu vor respecta limitele de viteză legale ar putea avea permisul de conducere suspendat pe o perioadă de 120 de zile.

De asemenea proiectul de lege prevede introducerea unei noi trepte privind limita de viteză – depăşirea cu peste 60 de km/h a limitei maxime prevăzute pentru sectorul respectiv de drum şi categoria de vehicul căreia i se aplică – care va fi sancţionată cu suspendarea permisului de conducere pe o perioadă de 120 de zile.

Proiectul se referă şi la proprietarii maşinilor înmatriculate în alte ţări dar care conduc autovehiculul pe teritoriul României. Astfel proprietarii sunt obligaţi de a înmatricula în maximum 30 de zile „de la data dobândirii titlului sau de la data înscrierii în evidenţa autovehiculelor şi remorcilor înmatriculate în alte state”. Dar la cererea poliţistului rutier, persoanele care conduc pe drumurile publice un vehicul înmatriculat în alt stat, au obligaţia de a prezenta un document doveditor al titlului cu care este deţinut vehiculul. Direcţia Poliţiei Rutiere deţine o bază de date cu autovehiculele înmatriculate în alte state care circulă pe teritoriul României încă din anul 2008.Proiectul de lege supus dezbaterii publice propune de asemenea introducerea sancţiunii suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule în cazul nerespectării obligaţiei de a achita amenda contravenţională în termenul prevăzut de lege, de 90 de zile.

De asemenea, şoferilor care nu trec maşinile pe numele lor în termenul legal de 30 de zile, ar putea să li se suspende înmatricularea.

Numărul mare de accidente care au avut loc în ultimii doi ani, dar şi neacordarea priorităţii la trecerea de pietoni, precum şi faptul că sunt maşini înmatriculate în alte state care nu au ITP sau asigurare au fost cauzele principale în înăsprirea legislaţiei.