Categories
Agricultură şi silvicultură Economie

Agricultorii ar putea cumpăra terenuri agricole punând gaj chiar terenurile

download
Agricultorii ar putea cumpăra terenuri agricole punând gaj chiar terenurile respective, ceea ce ar reprezenta un avantaj pentru fermierii români după liberalizarea pieţei funciare de la 1 ianuarie 2014, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, care discută cu băncile această facilitate.

“Vrem să întărim capacitatea sectorului agricol din România printr-o altă facilitate pe care o discutăm cu băncile şi cred că va fi în lunile următoare reglementată şi această situaţie. Vrem să dăm posibilitatea, atunci când se face un credit, să se gajeze cu terenul agricol”, a spus Constantin.

El consideră facilitatea extrem de importantă, pentru că de la 1 ianuarie 2014 se liberalizează piaţa funciară.  “Vom avea o infuzie de investitori străini care vor dori, probabil, să cumpere terenuri în România. Atât timp cât terenurile respective vor fi folosite pentru agricultură, nu este o problemă foarte mare, dar prin această măsură trebuie să întărim competitivitatea fermierului român, să aibă el acces primul la terenurile pe care le avem în această ţară”, a afirmat ministrul Agriculturii.

Potrivit ministrului Agriculturii, măsura prin care s-au acordat peste 400 de milioane de euro pentru fermele de semisubzistenţă, respectiv 1.500 de euro pentru fiecare fermă, nu a avut ca efect dezvoltarea acestora. El a precizat că fermierii ar urma să beneficieze de un sprijin financiar de 30.000 – 50.000 de euro, nu 1.500 de euro, ca până acum, astfel încât să poată construi grajduri sau să cumpere aparate de muls.

Comments are closed.