Spitalele private vor plăti pentru pacienţii transferaţi la stat


default8
Spitalele private ar putea fi obligate să plătească facturile pacienţilor transferaţi la stat, cu complicaţii, conform noului contract-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2013–2014. Managerii spitalelor private sunt nemulţumiţi de prevederile noului contract-cadru şi cred că pacienţii vor avea de suferit.

Potrivit noului contract-cadru, spitalele private vor primi finanţare de la bugetul asigurărilor de sănătate în limita a cinci procente din numărul total de paturi din judeţul respectiv. Excepţie fac instituţiile private care asigură servicii pe care spitalele de stat nu le pot asigura.

Managerii spitalelor private sunt nemulţumiţi şi susţin că „noile reglementări privind finanţarea vor duce la o scădere a tarifului pe caz ponderat pentru spitalele private, chiar dacă serviciile care se desfăşoară în acele spitale sunt echivalente cu cele publice. Condiţiile ar trebui să fie egale, pacientul să poată să beneficieze de asistenţă de urgenţă şi într-un spital şi în celălalt, Ministerul Sănătăţii sau casa de asigurări având obligaţia să deconteze pentru persoanele respective”.

Noul contract-cadru, care intră în vigoare de la 1 aprilie, mai prevede şi ca spitalele private care fac intervenţii chirurgicale să aibă linie permanentă de gardă.