Categories
Internaţional Ştiri

Permise de rezidenţă biometrice pentru români şi bulgari din 2014

downloadGuvernul de la Londra analizează introducerea de “permise de rezidenţă biometrice” pentru imigranţii români şi bulgari care vor veni în Marea Britanie din anul 2014.
Astfel, Românii şi bulgarii ar putea fi obligaţi să deţină “permise de rezidenţă biometrice”, care le vor permite accesul la servicii publice. Aceste permise vor fi eliberate sub forma unor carduri – cu o fotografie şi o semnătură electronică -, pe care vor fi stocate date biometrice.
Premierul britanic David Cameron va avea luni un discurs în care va anunţa înăsprirea condiţiilor de acces la serviciile sociale pentru imigranţi. Consiliile locale vor fi obligate să includă un aşa-zis “test de rezidenţă” pentru a stopa accesul imediat al imigranţilor la locuinţe sociale.
Conform guvernului, aproximativ 9% dintre locuinţele sociale sunt acordate acum imigranţilor, o creştere faţă de 6,5% în 2007/2008.
O persoană va putea intra pe lista de aşteptare pentru o locuinţă socială doar după ce a locuit între 2 şi 5 ani în zona respectivă.
“Dorim să ne asigurăm că eliminăm orice speranţă a noilor imigranţi că vor primi o casă de la contribuabilul britanic la sosire”, a precizat o sursă apropiată lui Cameron.
Discursul premierului va interveni la câteva zile după ce vicepremierul Nick Clegg a avut cea mai importantă intervenţie a sa în dezbaterea cu privire la imigraţie, într-o perioadă în care sunt în creştere temerile privind un potenţial val de imigranţi din România şi Bulgaria, începând din anul 2014.
Clegg a pledat pentru introducerea unor “garanţii” în bani, de peste 1.000 de lire, pentru imigranţii din ţările “cu risc ridicat” ce solicită vize, sume ce le-ar fi restituite la părăsirea teritoriului britanic.