Categories
Proiecte şi propuneri legislative Ştiri

Reexaminarea legii care aduce modificări statutului cadrelor militare

imagesPreşedintele Traian Băsescu a trimis Parlamentului cererea de reexaminare a Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 80/1995 cu privire la statutul cadrelor militare, şeful statului considerând că reglementarea referitoare la aprobarea anuală a conducătorului instituţiei pentru menţinerea în activitate a generalilor şi amiralilor, după împlinirea vârstei standard de pensionare, până la vârsta de 60 de ani, nu este oportună, precizând că o asemenea condiţionare ar fi de natură să transforme Armata într-o “masă uşor de manevrat”.
În articolul unic pct. 5 din legea trimisă la promulgare, cadrele militare, inclusiv generalii şi amiralii, pot fi păstraţi în activitate după împlinirea vârstei standard de pensionare (care la nivelul lunii martie 2013 este de 55 ani şi 6 luni) până la vârstă de 60 de ani, în raport cu nevoile de încadrare, cu aprobarea anuală a conducătorului instituţiei în care activează.
În acelaşi timp, noua lege presupune în articolul unic, la pct. 2, că ofiţerii, maiştrii militari şi subofiţerii pot fi trecuţi în rezervă, din oficiu, în situaţia în care nu promovează baremele de pregătire fizică, în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului.
În motivele cererii de examinare, preşedintele se referă la respectivele reglementări, despre care spune că nu ar fi oportune.
Totodată, el mai menţionează că măsura adoptată ar putea duce la trecerea în rezervă a unui număr de peste 50 de generali şi amirali, reprezentând un procent ce ar depăşi 50% din numărul total al acestora.