Operaţionalizarea Registrului Electoral – proiect OG


guvern

Pentru operaţionalizarea Registrului Electoral şi reglementarea unitară a listelor electorale permanente pentru toate tipurile de alegeri, care să instituie obligaţia actualizării datelor şi sancţiuni cu închisoarea pentru înregistrări eronate, Guvernul propune adoptarea unei Ordonanţe de Urgenţă în acest scop.

Potrivit proiectului de Ordonanţă de Urgenţă, iniţiat de AEP şi MAI, Registrul Electoral ar urma să fie operaţionalizat şi aplicat tuturor tipurilor de scrutine, fiind instituit un regim juridic unitar al listelor electorale permanente.

Registrul electoral reprezintă “un sistem informatic naţional de înregistrare şi actualizare a datelor de identificare a cetăţenilor români cu drept de vot, precum şi a altor date şi informaţii necesare pregătirii, organizării şi desfăşurării alegerilor şi a referendumurilor”.

Pe de altă parte proiectul prevede sancţiuni, inclusiv cu închisoarea, pentru înregistrări eronate sau neefectuate în Registrul Electoral. Proiectul de Ordonanţă se referă şi la secţiile de votare din ţară, precizându-se că se organizează câte o secţie de votare la 1.000-2.500 de locuitori, dar nu mai mult de 2000 de alegători, iar în localităţile cu o populaţie sub 1.500 locuitori, de regulă, o singură secţie de votare.