Noile cărţi de identitate electronice


carte identitate

Noile cărţi de identitate electronice, ca şi paşapoartele, vor conţine:

– câteva date biometrice;
–  imaginea facială;
– amprentele digitale;
– elemente care conferă un grad de siguranţă mai mare documentului.

Astfel potrivit documentului postat pe site-ul Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date (DEPABD),  datele biometrice vor fi şterse din sistem prin procedură automată imediat după ce actul a fost eliberat.

Sporirea gradului de siguranţă al actului de identitate a fost necesară pentru a împiedica diferite persoane să efectueze tranzacţii imobiliare ilicite, trafic de persone sau pentru a stopa migraţia ilegală.

Cartea electronica de identitate va fi de tip smart card şi va conţine date cu caracter personal, inclusiv date biometrice ale titularului, în format tipărit şi/sau în format electronic, stocate în cip-ul încorporat, precum şi elemente de particularizare şi de siguranţă. Conţinutul de date cu caracter personal al cărţii electronice de identitate se supune avizării de către Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal. Cărţile de identitate electronice vor fi făcute de Direcţia Generală de Paşapoarte, prin Centrul National Unic de Personalizare a Paşapoartelor Electronice.

Însă realizarea noilor cărţi de identitate electronice va fi posibilă după ce Guvernul va adopta Hotărârea privind modificarea şi completarea unor acte normative referitoare la aplicarea dispoziţiilor legale din domeniul evidentei persoanelor, actelor de identitate ale cetăţenilor români, precum şi actelor de rezidenţă ale cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European, rezidenţi în România.