Categories
Cooperare şi relaţii cu alte state Ştiri

România a îndeplinit toate criteriile de aderare la Schengen

266de066213f5a8675c2787df4b4a8d4_40719500
România a îndeplinit toate criteriile de aderare la spaţiul Schengen, conform acquis-ului în domeniu, consideră oficialii români din Ministerul Afacerilor Externe şi din Ministerul de Interne.

”România reafirmă poziţia sa de principiu că procesul de aderare la spaţiul Schengen nu depinde de alte criterii decât cele stipulate cu claritate în acquis. Totodată, la Consiliul European din 1-2 martie 2012, România a acceptat îndeplinirea unor măsuri suplimentare în domeniu, menite să consolideze încrederea partenerilor europeni în capacitatea sa de a-şi asuma statutul de membru Schengen şi să faciliteze, ca urmare, deblocarea dosarului şi adoptarea unei decizii pozitive. Aceste măsuri au fost implementate de România în totalitate, în termenii agreaţi, fapt recunoscut de Consiliul European din decembrie 2012. În aceste condiţii, apreciem esenţial ca subiectul privind aderarea României la spaţiul Schengen să se regăsească pe agenda Consiliului JAI din 7-8 martie 2013”, se arată în comunicatul de presă.

De asemenea, reprezentanţii MAE şi MAI consideră oportună o discuţie, la care să participe delegaţi din toate statele membre care au rezerve în ceea ce priveşte aderarea României la spaţiul Schengen.

”Considerăm oportună o discuţie în care să invităm statele membre care continuă să aibă rezerve legate de adoptarea unei decizii pozitive să-şi motiveze poziţia prin argumente clare, fundamentate pe Tratatele UE şi acquis-ul Schengen. România aşteaptă din partea partenerilor europeni adoptarea unei abordări corecte şi constructive, care trebuie să fie în linie cu modul în care s-a realizat procesul de extindere a spaţiului Schengen, din decembrie 2007, cu cele nouă state membre UE, în baza Tratatelor UE şi acquis-ului Schengen”, mai precizează comunicatul comun MAE-MAI.