Limitarea bonusurilor bancherilor


moneyParlamentul European şi preşedinţia irlandeză a UE au ajuns la un acord privind punerea în lucru a noului cadru de reglementare a sectorului bancar, Basel III, care va merge dincolo de ceea ce era prevăzut, limitând bonusurile bancherilor.

Iniţial, regulile Basel III, care vizau întărirea capacităţii băncilor pentru a face faţă crizelor viitoare, urmau să fie puse în lucru progresiv, începând cu 1 ianuarie 2013, însă negocierile ­s-au prelungit, pentru că PE a vrut introducerea unei limitări a bonusurilor acordate bancherilor, ceea ce a suscitat importante reticenţe.

PE dorea fixarea unui raport de unu la unu între remuneraţia fixă şi cea variabilă a cadrelor bancare, ceea ce însemna că remuneraţia variabilă nu putea depăşi remuneraţia fixă. Statele, la rândul lor, doreau un raport mult mai mare, lăsând posibilitatea primelor importante.

Pentru a ajunge la un acord, Parlamentul a promis un compromis potrivit căruia bonusul poate atinge dublul remuneraţiei fixe, în condiţiile în care o majoritate calificată de acţionari este de acord.

Astfel, noul cadru de reglementare a sectorului bancar, zis Basel III, va intra în vigoare la începutul anului 2014 pe continentul european, dacă se va ajunge la un acord politic asupra acestui dosar.