Sunt majorate salariile inspectorilor ANI


126657 agentianationaladeintegritate_b_79069200
Deputaţii au dezbătut, marţi, pe articole, proiectul de lege de aprobare a OUG prin care sunt majorate salariile inspectorilor ANI şi care stabileşte faptul că cel mai mare salariu al unui angajat al ANI devine 8285 lei, actul normativ urmând să intre la sesiunea de vot final.

Sumele la care vor fi majorate salariile celor patru categorii de inspectori ANI au fost prezentate de către reprezentantul Ministerului Justiţiei la solicitarea expresă a liderului grupului UDMR, Mate Andras Levente.

Potrivit reprezentantului Ministerului Justiţiei, instituţie care a iniţiat această iniţiativă legislativă, salariile inspectorilor ANI vor fi majorate astfel:  salariul unui inspector debutant va creşte de la 1924 lei la 3902 lei; salariul unui inspector asistent va creşte de la 2976 lei la 6825 lei; salariul unui inspector principal va creşte de la 4375 lei la 7555 lei; salariul unui inspector superior va creşte de la 5601 lei la 8285 lei.

“Din expunerea de motive reiese că din 2011 au părăsit sistemul 16 inspectori de integritate din cauza nivelului scăzut al salarizării. În ultimii 5 ani România a pierdut 10.000 de medici care au părăsit sistemul sanitar din cauza nivelului scăzut al salarizării, tot raportat la responsabilităţile şi la volumul de lucru. La medici există responsabilitate pentru malpraxis, la ANI nu există nicio responsabilitate pentru multele rapoarte neconfirmate de instanţe. Aş propune să reglementăm responsabilitatea personalului ANI şi după aceea să ne ocupăm de majorarea salariilor. Pentru aceste motive grupul UDMR nu susţine acest proiect”, a spus Kerekes Karoli.

Proiectul de lege de aprobare a OUG prin care se majorează salariile inspectorilor ANI are caracter organic, Camera Deputaţilor fiind prima Cameră sesizată.