Categories
Învăţământ şi educaţie Ştiri

Ministerul Educaţiei vrea revenirea clasei a noua la liceu

60500573
Ministrul Educaţiei Naţional a propus marţi comisiei de specialitate de la Camera Deputaţilor o serie de modificări la Legea învăţământului. Printre acestea, revenirea clasei a IX-a la liceu şi reintroducerea poziţiilor de educator şi învăţător cu studii medii.

Referitor la reintroducerea poziţiilor de educatori şi învăţători cu studii medii, ministrul a spus:

“Prin Legea 1/2011 poziţiile de educator şi învăţător erau scoase. Ceea ce facem noi este să reintroducem aceste poziţii în condiţiile în care liceele pedagogice fac parte din arhitectura învăţământului românesc. Ar fi un nonsens să renunţăm la ele. Am propus să fie abrogat articolul care obliga ministerul să concedieze peste noapte 16.000 de cadre didactice”, a precizat ministrul Educaţiei.

O a treia propunere se referă la examenul de la finalul ciclului gimnazial. “Propunem să se elimine proba transdisciplinară. Examenul se va susţine la limba română, matematică şi va avea două componente noi, evaluări făcute în timpul anului şcolar, în clasa a opta, la limbă străină şi informatică”, a arătat Pricopie.

“Clasa a noua va rămâne în cadrul liceului. (…) această clasă trebuie să revină la liceu, altfel, vom asista la o bulversare extrem de mare, aşa cum s-a mai întâmplat de când tot implementăm Legea 1/2011. Eu nu am văzut un concept educaţional care să justifice mutarea clasei a noua de la liceu. Există ţări care prin tradiţie au liceul de trei ani şi au infrastructura şcolară construită în această logică, aşa cum există ţări care au liceele de patru ani”, a declarat Pricopie.