Referendumul pentru revizuirea Constituţiei


images42Referendumul pentru revizuirea Constituţiei va fi organizat în toamnă, a declarat Premierul Victor Ponta, precizând că Parlamentul nu ar trebui să plece în vacanţă până când nu finalizează modificările la legea fundamentală. De asemenea, el a susţinut că nu a renunţat nici la ideea de a organiza alegeri prezidenţiale concomitent cu cele pentru Parlamentul European, în 2014, ceea ce înseamnă devansarea alegerilor prezidenţiale cu circa o jumătate de an.
Se vehiculează informaţia că USL lucrează de ceva timp la revizuirea Constituţiei, că există divergenţe între PSD şi un grup din PNL controlat de Dan Voiculescu, care ar dori atât restrîngerea puternică a atribuţiilor preşedintelui,cât mai ales modificarea condiţiilor de suspendare a acestuia, pentru ca Traian Băsescu să fie suspendat imediat după ce Constituţia va fi promulgată.
Pentru a nu mai exista “accidente” cum au fost cele din 2012 de la eşecul destituirii preşedintelui deoarece nu a fost cvorumul obligatoriu de participare de minim 50% plus unu din toţi cetăţeni români cu drept de vot de pe listele electorale, gruparea Dan Voiculescu vrea să impună validarea referendumului cu prezenţa majorităţii simple. Cu această intenţie, USL va avea o mare problemă cu instituţiile europene care nu permit schimbarea regulilor jocului în timpul jocului. Cu alte cuvinte, va fi mai greu USL-ului să impună o astfel de regulă pentru cvorum.
Alte importante modificări popuse spre revizuire sunt numirea şefilor DNA şi Parchetului General, care să fie făcută, prin concurs, de către Consiliul Superior al Magistraturii, fără implicarea Ministrului Justiţiei şi a presedintelui ţării.